Recept

Här kommer recepten på julfikat som jag och Ina bakade i fredagskväll. Fick riktigt bra resultat och gott blev de! 

Rocky Road med pepparkaks dumle

Ingredienser:
600 g  
mörk kvalitetschoklad 70 %

2 påsar  
dumlekola
 pepparkakssmak
2 nävar  
minimarshmallows

3 dl  
salta jordnötter

1 dl  
skalade pistagenötter


1) Smält choklad på låg värme i vattenbad (i en skål över kokande vatten). 

2) Blanda samtliga ingredienser till din rocky road. 

3) Fyll fudgesmeten i en plåt, cirka 3 cm tjock och låt stelna i kylskåp. 

4) När fudgen har stelnat, skär din rocky road i rutor eller stäger. Klart! 


Saffransbullar med vanilj

Ingredienser:

50 g färsk jäst 

150 g smör

2 påsar saffran
1 1/2 dl strösocker 

5 dl mjölk 

250 g kesella/kvarg
1/2 tsk salt 

1 ägg 

17 dl vetemjöl

Fyllning:
200 g smör eller margarin 

1 1/2 dl strösocker 

4 tsk vaniljsocker 


Till pensling:
ägg 

pärlsocker 


Så här gör du:

Så här gör du- texten är avsedd för 45 st bullar.
1) Smula ner jästen i en bunke. Smält matfettet i en kastrull. Stöt saffranet med lite av sockret i en mortel. Rör ner saffranet i det smälta matfettet. Tillsätt mjölken och ljumma degspadet till ca 37°C.

2) Rör ut jästen i lite av degspadet. Tillsätt resten av degspadet, socker, kvarg, salt och ägg. Arbeta i nästan allt vetemjöl och arbeta degen ca 5 minuter i maskin eller 10 minuter för hand. Strö lite mjöl över degen. Låt den jäsa under bakduk 30-45 minuter.

3) Fyllning: Rör matfett, socker och vaniljsocker smidigt.

4) Ta upp degen på mjölad arbetsbänk. Knåda ev. i resten av mjölet och dela degen i 2 delar.

5) Kavla ut varje del på mjölad arbetsbänk till en kaka ca 25x60 cm. Bred på fyllningen. Vik kakan dubbel på längden, tryck till den lätt med handen. Skär 2-3 cm breda remsor, dela dem på mitten men låt de sitta ihop i övre kanten (som ett byxben). Sno ihop till en knut. Lägg bullarna på plåtar med bakplåtspapper. Täck dem med en bakduk och låt jäsa ca 30 minuter. Sätt ugnen på 250ºC.

6) Pensling: Pensla bullarna med uppvispat ägg och strö på pärlsocker.

7) Grädda bullarna mitt i ugnen ca 8 minuter. Låt dem kallna på galler övertäckta med bakduk. Klart!


Saffransmums 

Ingredienser:

300 g smör
4 ägg
5 dl strösocker
9 ½ dl vetemjöl
5 tsk bakpulver
2 msk vaniljsocker
1 pkt saffran
3 dl mjölk

GLASYR:

65 g smör
½ dl varm vatten
4 dl florsocker
2 tsk vaniljsocker
1 ½ dl kokosflingor

1) Sätt ugnen på 175 grader

2) Smält smöret

3) Vispa ägg och socker pösigt

4) Blanda alla torra ingredienser och vänd ner i smeten

5) Lös saffranet i mjölken och blanda ner

6) Vispa till en slät smet

7) Häll upp i en bakplåtsklädd långpanna (30x40 cm)

8) Grädda kakan i cirka 30 minuter

9) Låt den svalna

Glasyr:

1) Smält smöret och rör i vattnet

2) Låt svalna och rör sedan ner florsocker och vaniljsocker

3) Vispa tills allt blandats till en slät glasyr

4) Häll den över kakan och bred ut jämnt

5) Strö på kokosen och låt stelna

6) Skär kakan i bitar vid servering. Klart!


Hoppas de smakar! 





Liknande inlägg

Kommentera inlägget här: